PDA

Bekijk volledige versie : Record aantal Nederlanders emigreertOers
07-03-05, 21:42
Record aantal Nederlanders emigreert
Emigreren is in. Sinds 1954 zijn er nooit zoveel Nederlanders naar het buitenland verhuisd als in 2004. Werk en liefde vormen de belangrijkste motieven om de grens over te trekken. Maar misschien speelt er nog iets mee: het 'veranderde leefklimaat' in Nederland zou veel mensen met emigratieplannen over de streep trekken.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2004 verhuisden 49.000 mensen van Nederland naar het buitenland. Volgens het CBS zijn zij relatief jong.

In 2003 vertrokken de meeste emigranten naar Duitsland en BelgiŽ. Hoewel het CBS nog niet over de precieze cijfers beschikt, heeft deze trend zich in 2004 voortgezet. Een baan of een relatie vormen de belangrijkste reden om Nederland te verlaten.

Slechter
Volgens het CBS is het niet ongebruikelijk dat in een periode waarin het economisch slechter gaat, het emigratiecijfer omhoog gaat. Tijdens de hoogconjunctuur eind jaren negentig was het emigratiecijfer beduidend lager.

Han Nicolaas van het CBS verwacht dan ook dat als de economie weer aantrekt, een deel van de emigranten terug naar Nederland komt.

Omdat conjunctuurgolven van alle tijden zijn, moet er een andere verklaring zijn voor het feit dat sinds de emigratiegolf van de jaren vijftig niet meer zoveel mensen het land verlieten als afgelopen jaar.

In een aantal gevallen bleken lagere huren en gunstigere belastingtarieven, bijvoorbeeld in Duitsland en BelgiŽ, reden te zijn om over de grens te gaan wonen.


Nederlanders vertrekken vooral naar BelgiŽ en Duitsland (Grafiek:CBS)Ontevredenheid
Maar volgens Nicolaas speelt het 'veranderde leeefklimaat' in Nederland ook een belangrijke rol. 'Je kunt het niet met cijfers hardmaken, maar ik vermoed dat de ontevredenheid over bijvoorbeeld veiligheid meespelen bij de beslissing om te gaan emigreren. Het is voor een aantal mensen net dat extra zetje om de stap te zetten.'

Misschien gaat het emigratiecijfer in de toekomst dan nog verder omhoog, want sinds de moord op filmmaker Theo van Gogh, in november vorig jaar, is het een stuk drukker bij emigratie-adviesbureuas als BIC (Buysse Immigration Consyultancy).

Ook Turkije is in opkomst als emigratieland. Het gaat vooral om in Nederland geboren Turken die terugkeren. Vaak nemen zij hun kinderen mee.

bron;elsevier
Publicatiedatum: 7 maart 2005

Lisa
07-03-05, 21:45
Goede timing oers! Tegelijk met de publicatie van het handboek voor de BelgiŽroute... ;)

Oers
07-03-05, 21:59
Goede timing oers! Tegelijk met de publicatie van het handboek voor de BelgiŽroute... ;)

Ik dacht hetzelfde :D

geweldig goed handboek overigens,zullen heel veel mensen heel veel aan hebben,
complimenten voor jullie!

Paul Streumer
07-03-05, 22:04
Het aantal emigranten uit Nederland is veel hoger dan dit bericht suggereert. Eerder berichtte het CBS: "In het eerste halfjaar van 2004 zijn 53 duizend emigranten uit Nederland vertrokken." Het CBS noemt nu over het hele jaar 2004 het getal van emigranten die in Nederland geboren zijn.

Dat is overigens weer wat anders dan allochtonen. Die zijn geboren in het buitenland, of een of beide ouders zijn geboren in het buitenland.

russianspy
07-03-05, 23:22
In 2003 vertrokken de meeste emigranten naar Duitsland en BelgiŽ. Hoewel het CBS nog niet over de precieze cijfers beschikt, heeft deze trend zich in 2004 voortgezet. Een baan of een relatie vormen de belangrijkste reden om Nederland te verlaten.

Wat we dus binnen de Stichting al langer vermoedden wordt dus nu door het CBS bevestigd. Het beleid van Verdonk zorgt er voor dat Nederlanders het land uitgejaagd worden, om met hun buitenlandse partner samen te kunnen wonen.
Ik vind het wel een Kamervraag waard, maar wie ben ik.

Het toont de actualiteit van de lancering van het Belgiehandboek maar weer eens aan. Het is dus echt een grote groep, anders wordt je niet genoemd door het CBS.
Het CBS spreekt over 13.000 emigranten naar Duitsland en Belgie, en het was wellicht handig geweest als het CBS had uitgesplitst, zodat we hadden geweten wat het percentage Verdonk-slachtoffers is.
Maar het CBS is net de IND. Erg open... :P


Han Nicolaas van het CBS verwacht dan ook dat als de economie weer aantrekt, een deel van de emigranten terug naar Nederland komt.
In het geval van de liefdesemigratie weinig kans. Of Verdonk moet emigreren.

draak
07-03-05, 23:33
In het geval van de liefdesemigratie weinig kans. Of Verdonk moet emigreren. Oh, wie weet, met EU-rechten, of over een paar jaar met een Belgisch/Duits paspoort :lol:.

menno
08-03-05, 12:37
VOORBURG - In 2004 zijn 49.000 mensen naar het buitenland geŽmigreerd. Dit aantal is het hoogste sinds de emigratiegolf van de jaren '50. De meeste emigranten uit Nederland gaan wonen in buurlanden Duitsland en BelgiŽ. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Veel mensen verlaten Nederland voor een relatie of voor werk, maar ook een gunstiger belastingtarief of de lagere huurprijzen in het andere land zijn redenen om te verhuizen.


In de landen AustraliŽ en Canada woonden in 2001 nog de meeste Nederlanders, maar die landen zullen worden ingehaald door landen als Duitsland en BelgiŽ, zo is de verwachting van het CBS. De groep Nederlanders in Canada is relatief oud. De emigranten in Duitsland zijn jong en de groep groeit.

Ook Turkije is een land in opkomst voor emigranten. Hier gaat het om een groep in Nederland geboren Turken die terugkeert naar het land van hun voorouders. Vaak nemen ze hun kinderen mee.

emigrant
15-04-05, 01:14
Wij zijn geŽmigreerd naar Canada. Mijn man kon geen werk vinden in Nederland. Veel mensen zaten telkens te zeiken dat dat alleen door de taal kwam. Het is natuurlijk moeilijker om een baan op nivo te vinden als je niet goed in het Nederlands kan schrijven. Maar mijn man was er van overtuigd dat als hij dat wel zou kunnen, hij nog steeds geen baan zou krijgen vanwegen rassen en leeftijdsdicriminatie. Er zijn laatste jaren zijn er ook te weinig banen in Nederland en de banen die er zijn, gaan dan het eerst naar de autochtone nederlanders.

Groetjes, emigrant.